29/9/10

O ΑΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Το σεμνό ιστολόγιο που θα δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο, έχει γιά μένα μεγάλο ενδιαφέρον, και σκέφτηκα να σας το γνωρίσω σήμερα.

http://akosdaskalopoulos.blogspot.com/

Διαβάζω -

"Ο Άκος Δασκαλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937.
Φτωχική οικογένεια, πατέρας υδραυλικός.
Διάβαζε πολύ: ποίηση, λογοτεχνία, φιλοσοφία, δοκίμια.
Έγραφε από μικρός ποιήματα.
Το 1962 κέρδισε το βραβείο σε διαγωνισμό στιχουργικής. Το βραβείο ήταν να μελοποιήσει το κομμάτι ο Μίκης Θεοδωράκης. Αυτό ήταν και το 1ο τραγούδι του: «Μέσα στα μαύρα σου μαλλιά» αφιερωμένο στην Καίτη Κ. Το 1962 εξέδωσε και την 1η ποιητική συλλογή του: "Το σχήμα της απουσίας".
Από το 1966 άρχισαν να εμφανίζονται σιγά-σιγά στην δισκογραφία τραγούδια του. Εκτός από την περιστασιακή όπως θα αποδειχτεί συνεργασία του με τον Θεοδωράκη και τον Μαρκόπουλο, οι πρώτοι συνθέτες με τους οποίους συνέπραξε τα 3 πρώτα χρόνια είναι ο Νότης Μαυρουδής, ο Γιάννης Σπανός και ο Μίμης Πλέσσας. Το 1967 σε σοβαρό τροχαίο, όπου οδηγούσε ο Αλέκος Ουδινότης, εκπαραθυρώθηκε από την θέση του οδηγού και τραυματίστηκε βαριά. Τα θραύσματα του γυαλιού είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσει το αριστερό του μάτι. Το 1968 απέκτησε την Ψαριανή, ένα κόκκινο τρεχαντήρι. Η εμπλοκή του Άκου Δασκαλόπουλου στην υπέροχη ιστορία του «Νέου Κύματος» φαίνεται και από την σταθερή παρουσία του στους «πρώτους δίσκους» πρωτοεμφανιζόμενων τραγουδιστών που ταυτίστηκαν με το μουσικό αυτό ρεύμα, όπως η Σούλα Μπιρμπίλη, η Αρλέτα, η Καίτη Χωματά, ο Μιχάλης Βιολάρης, η Πόπη Αστεριάδη, ο Γιάννης Πουλόπουλος και η Ρένα Κουμιώτη. Το γεγονός αυτό, καθώς και το ύφος των στίχων του, καθιστούν τον Άκο Δασκαλόπουλο αδιαμφισβήτητα έναν από τους βασικούς συντελεστές του Νέου Κύματος. Προς το τέλος της 10ετίας του ’70 συνεργάστηκε με 3 πιό λαϊκότροπους συνθέτες: τον Γιώργο Κοντογιώργο, τον Λίνο Κόκοτο και τον Σταύρο Κουγιουμτζή.
(εμπλουτίζεται προοδευτικά ...)"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails